Integraal Kindcentrum 'Het Universum' in Almere

Meer info

Kleurrijke knipoog naar een stadsboerderij

Het is in de gloednieuwe wijk Nobelhorst in Almere dat Integraal Kindcentrum 'Het Universum' gelegen is. Het concept van de school is een knipoog naar de stadsboerderijen en zet het kind centraal door in te spelen op zijn kennis en kunde. De overgang tussen dak en gevel verwijst bijvoorbeeld naar de schuur bij een stadsboerderij. SP Architecten by Architecten aan de Maas ging daarovor op zoek naar een materiaal dat van het dak kan doorlopen op de gevels. Hier zijn leien uiteraard een goede oplossing. "We hebben gekozen voor een natuurlijke roodbruine kleur in deze dorpsachtige duurzame omgeving", zegt Ir. Jaap Nieskens. "De combinatie van kleuren zorgt voor een levendigheid die helemaal past bij een basisschool." De hoeken werden afgewerkt met kleine open hoekprofielen in een donkere kleur. "Daardoor komen de leien het best tot hun recht." De opvallende goot is opgenomen in het dakvlak. "Ze oogt als een snede in het leienvlak en bestaat uit gezet aluminium en waterkerende folie", verduidelijkt Jaap Nieskens.

Bij het bouwen is het belangrijk om zo weinig mogelijk milieubelastende situaties te creƫren. Materiaalkeuze is daarbij essentieel. "In het bijzonder bij scholenbouw hebben we vaak met strikte budgetten te maken. Het is dus zoeken naar materialen die makkelijk schoon te houden zijn, lang meegaan en die voldnede robuust zijn voor gebruik in scholen voor kinderen tussen 0 en 18 jaar. Evenzo belangrijk bij de materiaalkeuze is de recyclebaarheid en Cradle to Cradle. Daarom kozen we ook voor leien. Ze zijn goed recyclebaar en ze bestaan voor 95 procent uit minerale materialen die overvloedig aanwezig zijn in de natuur."

Details

Adres
Nobellaan 1341 BJ Almere Netherlands
Architect
SP Architecten by Architecten aan de Maas
Elementen
Dak en gevel
Type woning
Openbaar gebouw
Projecttype
Nieuwbouw
Gebruikte materiaal
Alterna
Kleur
Keramisch rood
Installatiemethode
Dubbele dekking
Halfsteensverband

Het copyright van de architect moet altijd vermeld worden bij gelijk welk gebruik van (één van) deze foto's.