Verlaagde registratierechten bij renovatie binnen 5 jaar na aankoop

Auteur Eternit Datum 21 jun 2018

Handige tips
Voor particulieren
Gevel
Dak
Kostprijs
Renovatie

Je denkt eraan om een nieuwe woning te kopen die je zelf grondig wil renoveren? Dan is er goed nieuws! Sinds 1 juni heeft de Vlaamse overheid namelijk de registratierechten verlaagd van 7% naar 6%. Voorwaarde is dat je een bestaande woning koopt die je binnen de 5 jaar ingrijpend energetisch renoveert (IER). Let er wel op dat je vóór de start van de renovatiewerken een bouwaanvraag indient.

Ingrijpende Energetische Renovatie (IER)

Een IER is een grondige renovatie waarbij je rekening houdt met twee hoofdvereisten:
1. De technische installaties verwarming, koeling en luchtcirculatie volledig vervangen.
2. Minimum 75% van de buitenschil van het gebouw (na)isoleren.

Tip: dankzij leien wordt de buitenkant (of buitenschil) van je huis probleemloos van een extra laag isolatie voorzien, zonder daarbij de rooilijn-eis te overschrijden. Dat alles zonder bijkomende funderingswerken en met een relatief beperkt budget. Meer info? We hebben alle voordelen van buitengevelisolatie met leien op een rijtje gezet. Bovendien kan je ook de volledige gebouwschil inpakken met leien.

Start met het dak

Hoewel elk renovatieproject een eigen verhaal heeft, is er toch een logische volgorde voor wat de verschillende werkzaamheden betreft. In bijna alle gevallen komt bijvoorbeeld eerst het dak aan bod. Daarna kijk je naar de buitenmuren, het schrijnwerk en de vloer.

Tip: voor werken aan je dak kan je verschillende premies aanvragen, denk maar aan de renovatiepremie van de Vlaamse overheid of een subsidie voor dakisolatie via de netbeheerder. Vergeet zeker niet om je tijdig te informeren!

Bouwaanvraag noodzakelijk

Om in aanmerking te komen voor een vermindering van de registratierechten, mag je niet vergeten om een bouwaanvraag in te dienen voordat je start met de werken. Zonder die bouwaanvraag kom je immers niet in aanmerking, ook al heb je je nieuwe woning ingrijpend energetisch gerenoveerd.

Voorwaarden

Een overzicht van de voorwaarden en meer informatie over de aangepaste wetgeving vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Dakdekker-Eternit

Inspiratie voor je dakrenovatie

Dakdekker-Eternit

Ben je op zoek naar …

  • … een geschikt en duurzaam materiaal dat er bovendien erg goed uitziet? Vraag een gratis staal aan van onze vezelcementleien! Voor de gevel horen ook nog Cedral sidings en EQUITONE gevelpanelen tot ons gamma.
  • inspiratie voor je verbouwproject? In onze inspiratiebrochures vind je ongetwijfeld voorbeelddaken die perfect bij jouw smaak en woning passen! Vraag een gratis brochure.
  • … een goede en betrouwbare dakdekker? Via dakdekker.eternit.be ontdek je alle Top Team Pro dakdekkers in jouw buurt. Zij dragen het Top Team Pro-label en worden dus aangeraden en ondersteund door Eternit.