Passiefhuis te Sint-Niklaas met leien

Meer info

De voor de twee-onder-een-kapwoning geldende voorschriften op het vlak van dakgoothoogte, dakhelling en bouwdiepte werden gerespecteerd. Omdat het echter een passiefhuis moest worden, kreeg het een volledig andere indeling dan zijn buur. Zo wordt de voorkant door de garage gedefinieerd, terwijl de woonruimten van de straat zijn afgekeerd. Deze herconfiguratie was nodig om optimaal gebruik te kunnen maken van de drie hoofdoriëntaties voor passieve zonnewinsten. De woning zelf bestaat verder uit drie bouwlagen alsook acht niveaus die met hellingen en trappen in cascade achter elkaar werden geplaatst en van oost naar west en van boven naar onder de stand van de zon volgen. Door deze opbouw hebben meer kamers een rechtstreeks contact met de tuin en steken de grote glaspartijen van de woonkamer boven de schaduwzones van de omliggende beplanting uit. De buitenmuren en het dak bestaan uit een houten constructie en werden met donkere vezelcementplaten in Rhombus-patroon bekleed. Deze gelijkaardige behandeling van gevels en dak vloeide enerzijds voort uit budgettaire overwegingen en zorgde anderzijds voor een goede basis voor de vereiste buitenisolatie en winddichtheid. Bovendien maken ze dat het huis de gewenste duidelijke, sculpturale aanblik biedt.

Details

Adres
Grote Heimelinkstraat 59 9100 Sint-Niklaas Belgium
Architect
BLAF Architecten
Elementen
Dak
Gevel
Dak en gevel
Type woning
Half-open woning
Projecttype
Nieuwbouw
Gebruikte materiaal
Alterna
Kleur
Donkergrijs
Installatiemethode
Dambordpatroon

Het copyright van de architect moet altijd vermeld worden bij gelijk welk gebruik van (één van) deze foto's.

Vind een plaatser

Zoek je een kwalitatieve dakdekker of gevelplaatser? Eternit heeft een netwerk van ervaren en opgeleide plaatsers die onze materialen kennen en de juiste kwaliteit leveren.

Vind een plaatser in je buurt

Download een inspiratiebrochure

Nog inspiratie nodig? Onze brochures geven je heel wat ideeën over kleuren, texturen en materialen. Download een van onze brochures of vraag een gratis exemplaar per post. 

Kies een brochure