Hoe daken van stallen het dierenwelzijn bevorderen

Bij alles wat je doet, staat het welzijn van je dieren voorop. Om ideale leefomstandigheden voor je dieren tot stand te brengen, is het belangrijk om de beste dakbedekking voor je stallen te kiezen. Haal inspiratie uit onze optimale oplossingen voor onder meer runderen, varkens en paarden.

Hoe daken van stallen het dierenwelzijn bevorderen

Elk dier heeft eigen behoeften*

Niemand weet beter dan jij dat elk dier zijn eigen behoeften heeft. Een te hoge vochtigheidsgraad of te lage temperatuur in de stal kan dieren ernstig ziek maken. Ze kunnen bijvoorbeeld een longontsteking oplopen. Het juiste evenwicht tussen temperatuur, vochtigheidsgraad en ventilatie is dan ook essentieel voor een gezonde leefomgeving.

Ook licht en lawaai beïnvloeden het welzijn van je dieren. Zo bepaalt natuurlijk licht het dagritme van je melkvee. Voldoende licht stimuleert de melkproductie en bevordert de reproductie. Dieren horen scherp en dus luidt de vraag: hoe vermijd je onrust in de stal bij de eerste regendruppels op het dak?

Hoe daken van stallen het dierenwelzijn bevorderen

Gezond melkvee is productiever en vleesrunderen groeien sneller

Een deskundig ontworpen gebouw is essentieel voor het mentale en fysieke welzijn van je dieren. Dit geldt zowel voor melkvee als voor jonge dieren en vleesrunderen. Gezonde koeien geven meer melk, vleesrunderen groeien sneller en zijn sterker en jij haalt een hoger rendement uit je investering.

  Gebouwen moeten dieren niet alleen tegen allerlei weersomstandigheden beschermen, maar ook bestand zijn tegen het binnenklimaat dat je koeien creëren. Hoe meer dieren in een gebouw, hoe hoger de vochtigheidsgraad. Die kan nog meer oplopen bij sterk wisselende of extreme weersomstandigheden. Vocht in de stal kan tegen de onderkant van het dak condenseren en vervolgens als **druppels **weer op je dieren terechtkomen. Allerlei ziektes kunnen het gevolg zijn. Daarom is het belangrijk om de vochtigheidsgraad te beperken.

  Een unieke eigenschap van dakbedekkingen van vezelcement is dat dit materiaal tot 25% van zijn gewicht aan vocht opneemt. Daardoor ontstaan er geen druppels. De condensatie ontsnapt door de golfplaten naar de buitenlucht.

Ook wanneer bij extreme weersomstandigheden het condensatiepeil vier keer hoger ligt dan normaal, houdt een dak van vezelcement je dieren warmer in de winter en koeler in de zomer. 

Hoe daken van stallen het dierenwelzijn bevorderen

Hou je varkens veilig en comfortabel

Iedereen is begaan met dierenwelzijn. Daarom is het belangrijk om te investeren in een duurzaam gebouw dat je varkens alles biedt wat ze nodig hebben. Geef speciale aandacht aan zeugen en biggen, want die zijn **gevoeliger **voor schommelingen in het stalklimaat.

  Varkensstallen moeten je dieren beschermen tegen het weer, maar tegelijk ook bestand zijn tegen het agressieve, corrosieve binnenklimaat dat varkens creëren. Vezelcement is hiervoor de ideale oplossing. Het wordt niet aangetast door zo’n ammoniakrijke omgeving. Een ander belangrijk voordeel is dat vezelcement het voor jou eenvoudiger maakt om het binnenklimaat te regelen, zodat je varkens het comfortabel hebben.

Hoe daken van stallen het dierenwelzijn bevorderen

Een helder en rustig onderkomen voor je paarden 

De eigenschappen van vezelcement helpen je om een omgeving te creëren waarin je paarden zich goed voelen.

Vezelcement is een ademend materiaal. Het neemt het vocht uit de lucht op en dat is vooral belangrijk wanneer je paarden zweten na een inspanning. Die unieke vochtopslorpende capaciteit van vezelcement voorkomt condensatie. Er vallen dus ook geen druppels van het dak op je kostbare dieren. Door te veel vocht zouden zich bovendien bacteriën en schimmels kunnen ontwikkelen.

Omdat paarden bijzonder gevoelige oren hebben, moet het dakbedekkingsmateriaal dat je kiest goed geluiden absorberen wanneer het regent. En ten slotte is ook voldoende lichtinval essentieel voor het welzijn van je dieren. Vooral in een groter gebouw dat ingedeeld is in boxen is het belangrijk om een natuurlijke omgeving zo goed mogelijk na te bootsen. **Lichtdoorlatende platen **in het dak verbeteren de natuurlijke lichtinval. De stal is daardoor aangenamer voor jou en je dieren en je bespaart energie.

Hoe daken van stallen het dierenwelzijn bevorderen

Voordelen van een dak van vezelcement 

Eternit golfplaten van vezelcement bieden je dieren een gezonde leefomgeving. Landbouwers maken al generaties lang dankbaar gebruik van deze voordelen:

  • Vezelcement is een ademend materiaal: het slorpt tot 25% van zijn eigen gewicht aan condensatie op. Daardoor vallen er geen druppels op je dieren. De condensatie ontsnapt doorheen het vezelcement bij gunstige weersomstandigheden. 

  • Vezelcement is een slechte warmtegeleider, waardoor het temperatuurverschillen slechts traag van buiten naar buiten doorgeeft. Door vezelcement met extra isolatie te combineren, creëer je het gewenste binnenklimaat en bescherm je optimaal je dieren.

  • Golfplaten van vezelcement dempen efficiënt geluiden. Dus ook als het buiten stormt, blijft het in het gebouw heerlijk rustig.

Soms begrijp je pas echt wat je aan een materiaal hebt als je het zelf ziet en voelt.

Hulp nodig?

Neem contact met ons op voor deskundig advies voor jouw project.

Veelgestelde vragen

Op zoek naar meer informatie? Bekijk zeker hier onze Frequently Asked Questions (veelgestelde vragen).