Waarom daglicht zo belangrijk is voor je dieren en je productiviteit

Als landbouwer weet je dat dierenwelzijn belangrijk is. Gezonde en gelukkige dieren groeien sneller en garanderen een hogere productie. Met natuurlijk daglicht in je stallen creëer je voor hen optimale leefomstandigheden. Ook voor jou en je medewerkers zijn stallen met voldoende natuurlijk licht aangenamer om in te werken. Minder kunstlicht is trouwens goed voor het milieu en je energiefactuur.

Waarom daglicht zo belangrijk is voor je dieren en je productiviteit

Positieve gevolgen van daglicht voor je dieren

Mensen functioneren beter bij daglicht dan bij kunstlicht. Voor dieren geldt precies hetzelfde. Agrarische onderzoekers hebben grondig bestudeerd welk effect daglicht in de veehouderij heeft. Dit zijn enkele van hun meest opmerkelijke bevindingen:

  • Koeien produceren meer melk als ze aan daglicht zijn blootgesteld en zijn minder vatbaar voor ziekten. Hoe meer licht, hoe beter je bedrijfsresultaten.

  • De natuurlijke lichtcyclus vertelt dieren welk seizoen het is. Kunstlicht kan hun seizoenswaarneming verstoren, zodat je dieren misschien te vroeg hun wintervacht afwerpen, terwijl ze nog aan de kou zijn blootgesteld.

  • Een tekort aan daglicht en daardoor een gebrek aan vitamine D kan leiden tot rachitis (zachte botten) bij varkens en pluimvee, tenzij je vitamine D toevoegt aan hun voeder. Maar dat laatste veroorzaakt extra kosten.

  • Kippen zijn gevoelig voor de UV-golflengten in daglicht. Ze gaan minder aan veren plukken in een omgeving met voldoende daglicht.

  • In de paardenhouderij heeft de daglichtcyclus invloed op de voortplantingsperiode van de merries.

  • Koeien zoeken spontaan heldere plaatsen op. Voldoende licht is essentieel voor hun onderlinge visuele contacten en hun sociale hiërarchie. Zo voorkom je dat ze letsels oplopen.

En dit zijn nog maar enkele voorbeelden. Het is duidelijk dat daglicht belangrijk is voor het dierenwelzijn, in dezelfde mate als contact met soortgenoten. Zorg daarom voor voldoende daglicht in de stallen, zeker in de winter, als de dieren veel op stal staan.

Waarom daglicht zo belangrijk is voor je dieren en je productiviteit

Onderschat het effect van daglicht voor je eigen welzijn niet

Ook voor jou is werken in daglicht belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat wie continu bij kunstlicht werkt, meer stresshormonen in zijn bloed heeft dan mensen die aan natuurlijk licht zijn blootgesteld. Een landbouwbedrijf runnen bezorgt je waarschijnlijk al genoeg (positieve) stress, dus daar hoeft niets bij te komen.

Daglicht motiveert ons ook. Experimenten hebben aangetoond dat we bij daglicht** productiever werken** en meer voldoening halen uit ons werk. De afwezigheid door ziekteverzuim ligt lager bij werknemers met veel daglicht in hun werkomgeving in plaats van kunstlicht. Een interessant weetje als je mensen in je bedrijf in dienst hebt.

Een continu gebrek aan daglicht kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Je slaapt slechter en hebt meer moeite om je te concentreren. Je efficiëntie daalt en een depressie ligt op de loer. Voor jezelf en je medewerkers is het dus belangrijk om regelmatig bij daglicht te werken.

Waarom daglicht zo belangrijk is voor je dieren en je productiviteit

Slimme oplossingen voor meer daglicht in je gebouwen

Het grote belang van voldoende daglicht is nu dus wel aangetoond. Maar te veel zon in je agrarische gebouwen kan de binnentemperatuur hoog doen oplopen door het broeikaseffect.

Daarom heeft Eternit lichtplaten in haar gamma. Ze bieden dezelfde voordelen als de gewone golfplaten van vezelcement, maar laten daglicht door. Bovendien weerkaatst hun unieke coating de zonnestralen. Ze laten dus het licht door, maar houden de hitte buiten. Aangezien de transparante platen volledig compatibel zijn met Eternit golfplaten en even eenvoudig te installeren, heb je de keuze. Leg bijvoorbeeld lange lichtstraten aan van de ene naar de andere wand of verspreid de daglichtplaten over het hele dakoppervlak.

Als je meer daglicht binnenlaat, hoef je minder kunstlicht te gebruiken. Je betaalt dus minder voor je elektriciteit en helpt het milieu.

Let wel op dat je niet het hele dak vol legt met lichtplaten. De hoge luchtvochtigheidsgraad in de stal kan namelijk zorgen voor condens op de lichtplaten. Dit kan zorgen voor druppelvorming en stress bij je dieren. Het combineren van zowel golfplaten en lichtplaten zorgt voor een optimaal stalklimaat.

Hulp nodig?

Neem contact met ons op voor deskundig advies voor jouw project.

Veelgestelde vragen

Op zoek naar meer informatie? Bekijk zeker hier onze Frequently Asked Questions (veelgestelde vragen).