Asbest saneren: investering in de kwaliteit van je bedrijf

Heb je nog een asbestdak op je stal of loods? Dan komt er een moment dat je wilt renoveren. Het verwijderen, afvoeren van asbest is gemakkelijker dan je denkt, mits je met de juiste partners werkt. Een nieuw dak met goede vezelcement golfplaten zorgt voor een aangenamer klimaat in de stal en een betere uitstraling van je bedrijf.

Steeds meer landbouwers overwegen asbest op het dak van hun stal of loods te vervangen. Bouwen met asbestcement is in België verboden sinds 1998. De daken met dit materiaal zijn dus al minstens 25 jaar oud. Over de hoeveelheid asbesthoudende daken in België zijn geen precieze cijfers bekend, maar schattingen lopen uiteen van 30 tot 50 miljoen m2.

Met het Actieplan Asbestafbouw streeft de Vlaamse regering naar een asbestveilig Vlaanderen in 2040. Hiervoor dienen tegen 2034 de meest risicovolle asbesttoepassingen, waaronder asbesthoudende golfplaten, te zijn weggenomen. Formeel is er nog geen verplichte sanering. De Vlaamse Regering voorziet evenwel bijkomende maatregelen mocht de afbouw van asbest tegen 2034 en 2040 niet voldoende zijn gevorderd.

Asbest saneren: investering in de kwaliteit van je bedrijf

Complexer dan gewone verbouwing

De veiligheidsmaatregelen en protocollen maken dakrenovatie complexer dan een gewone verbouwing. De oude platen moeten zorgvuldig worden gedemonteerd en afgevoerd. Daarbij mag de stal en directe omgeving niet ‘besmet’ worden met asbestdeeltjes. Verder hoort er een correcte afhandeling van het papierwerk bij.

Als veehouder besteed je je aandacht en tijd liever aan andere zaken. Daarom kun je de vernieuwing van het dak het best uitbesteden aan een vertrouwd renovatiebedrijf. Een voorbeeld daarvan is AZ Stralen-Laever in Herselt (Antwerpen), gespecialiseerd in het verwijderen van asbestplaten en montage van nieuwe dakbedekking. “Wij begeleiden de klanten van begin tot eind naar een goed resultaat zodat deze hierover niet de minste zorgen heeft”, zegt zaakvoerder René Laeremans. “We maken eerst samen een raming van de veiligheid en mogelijke risico's. Onze diensten omvatten zowel de voorbereiding als het verwijderen en de afvoer van de asbestplaten en het plaatsen van nieuwe dakbedekking. We ondersteunen eveneens in de aanvraag van eventuele subsidies.“

Laeremans heeft veel ervaring in de agrarische sector. Hij merkt dat veel veehouders het vervangen van de oude golfplaten zien als een investering in de kwaliteit van hun stal. “De belangrijkste beweegredenen bestaan erin dat de meeste daken ondertussen 40 à 50 jaar oud zijn. Ook de banken hechten veel belang aan vernieuwing van de daken bij bedrijfsovernames en verkoop van bedrijven.”

Dakrenovatie komt ook vaak ter sprake in plannen voor verduurzaming. Het installeren van zonnepanelen is niet toegestaan op een dak met asbest.

Asbest saneren: investering in de kwaliteit van je bedrijf

Uitstraling bedrijf

Hoewel asbest gold als oersterk materiaal, blijkt in de praktijk dat het op den duur toch slijt. De kwaliteit gaat na dertig of veertig jaar merkbaar achteruit. Eerst zie je dat de platen aan de onderkant nat worden. Nog een stapje verder en het dak begint te lekken. Dat past niet in het beeld dat de meeste landbouwers hebben van een professioneel bedrijf. De stal moet een gezonde en aangename plek zijn voor mens en dier. Het dak moet daarom gewoon goed zijn. Het is ook een kwestie van uitstraling. Je bedrijf maakt een veel betere en meer toekomstgerichte indruk als de stallen strak zijn gedekt met nieuwe golfplaten.

Asbest saneren: investering in de kwaliteit van je bedrijf

Vlot verloop renovatie

Voor het vervangen van de dakplaten zijn verschillende mogelijkheden in de markt. Als onafhankelijke partij adviseert Laeremans in de meeste gevallen vezelcement golfplaten. “De verhouding prijs / kwaliteit is onbetwist het gunstigst.”

Wat vindt hij van alternatieven zoals stalen dakplaten of sandwichpanelen? “In veel gevallen raad ik die ten stelligste af. Voor landbouwbedrijven is staal geen goede keuze, omdat daarop heel gemakkelijk roest ontstaat door de uitstoot van de stallen. En sandwichpanelen zijn ook een stuk duurder hè.”

Ademend en niet brandbaar materiaal

Vezelcement golfplaten van goede kwaliteit zijn sterk en gemakkelijk te verwerken. Het materiaal is ademend en geluiddempend, wat ze zeer geschikt maakt voor toepassingen in de landbouw. Een ander groot voordeel is dat vezelcement niet brandbaar is.

Laeremans werkt graag met de golfplaten van Eternit. “Er zijn ook andere in de markt, maar die zijn niet goedkoper. Wij vinden kwaliteit belangrijk; daar moet je op kunnen vertrouwen. Dat verwachten klanten gewoon van ons.”

Asbest saneren: investering in de kwaliteit van je bedrijf

Eternit op je dak

Eternit biedt met de Ecolor golfplaten een ruim aanbod aan lengtes en kleuren. Daarnaast bestaat het assortiment uit Ecolor Extra en Ecolor Vento. De Extra is ontwikkeld voor hoge eisen op gebied van sneeuw- en regendichtheid. Met de Ecolor Vento kun je een ventilatiedak realiseren. Eternit golfplaten bewijzen al jaren hun degelijkheid onder alle omstandigheden in de agrarische sector. We geven niet voor niets 10 jaar garantie op de intrinsieke kwaliteit. Ook daarom wil je Eternit op je dak.

Advies

Heb je vragen over asbestsanering of dakrenovatie? Neem dan gerust contact op. Onze specialisten delen graag hun kennis en ervaring op dit gebied en kunnen je adviseren over de mogelijkheden in jouw situatie. We kunnen je ook in contact brengen met een van de vertrouwde renovatie- of montagebedrijven in ons netwerk.

Hulp nodig?

Neem contact met ons op voor deskundig advies voor jouw project.