Dak van loods/stal isoleren of niet?

Moet je het dak van een stal of loods isoleren of juist niet? De huidige prijsdruk in de land- en industriebouw dwingt tot slimme investeringen. Eternit denkt alvast met je mee en bedacht met golfplaten verschillende oplossingen voor het dak, met of zonder isolatie naargelang de toepassing.

Dak van loods/stal isoleren of niet?

Een golfplatendak zonder isolatie

Perfect voor gezond melk- en rundvee en paarden

Waarom meer geld uitgeven dan nodig? Isolatie is soms gewoon overbodig. Wil je een stal die bescherming biedt tegen de regen en snel gemonteerd is, dan moet je geen extra budget uittrekken voor isolatiekosten.

Melkvee en runderen zijn immers minder gevoelig aan koude en in de zomer staan ze, bij voorkeur, in de wei buiten. Ook voor een rijhal (voor paarden) is dat de investering niet waard. Denk goed na over wat écht noodzakelijk is.

Dak van loods/stal isoleren of niet?

Volledig isoleren onder de gording

De aanrader voor gezonde varkens en pluimvee

Volledig isoleren onder de gording laat toe om op een gecontroleerde manier het klimaat in een stal of loods te beheren. Voor sommige dieren is dat noodzakelijk, zoals voor varkens en pluimvee. Op die manier hou je de temperatuur perfect onder controle en kan je een luchtdicht gebouw creëren waarbij koudeval wordt vermeden. Vuil is ook makkelijk te verwijderen.

Dak van loods/stal isoleren of niet?

Wil je toch al genieten van een aantal voordelen van isoleren onder de gording, dan kan je ook deels isoleren. Dat wil zeggen dat je de onderste meters van het dak isoleert, vanaf de dakvoet. Dieren die aan de zijkanten in de stal staan, zijn op die manier gevrijwaard van hinderlijke koudeval.

Dak van loods/stal isoleren of niet?

Volledig isoleren boven de gording

Budgetvriendelijk voor loodsen

Tot slot kan je volledig isoleren boven de gording, dat wordt ook het Sarking principe genoemd. Dan worden golfplaten rechtstreeks op lange isolatieplaten gemonteerd. Je kan dat in één handeling doen, waardoor kosten en tijd worden bespaard.

Bij die manier van isoleren moet je wel rekening houden met koudeval. Daarnaast zijn de stallen of loodsen moeilijker te reinigen.

Eigenschappen van vezelcement golfplaten

Eternit golfplaten zijn gemaakt van vezelcement, een materiaal dat een aantal eigenschappen garandeert die essentieel zijn voor het klimaat in een stal of loods:

  1. Roestvrij: vezelcement is een duurzaam materiaal dat niet roest.
  2. Geluidsarm: rust blijft bewaard in de stal of loods (zeer belangrijk voor dieren).
  3. Vochtregulerend en ventilerend: vezelcement is een ademend en rot- en schimmelvrij product, noodzakelijk voor het welzijn van dieren en goederen.
  4. Optimale daglichtverdeling: met een Eternit golfplaat ben je niet verplicht in stroken of banden te werken, maar kan je de lichtplaten inpassen waar ze écht nodig zijn.
  5. Brandveilig materiaal: de golfplaten uit vezelcement vertonen een uitstekend brandgedrag: brandklasse A2-s1,d0.
  6. Bestand tegen chemische invloeden: vezelcement is ongevoelig voor chemische invloeden.
agri support

Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om met ons contact op te nemen.

Hulp nodig?

Neem contact met ons op voor deskundig advies voor jouw project.

Veelgestelde vragen

Op zoek naar meer informatie? Bekijk zeker hier onze Frequently Asked Questions (veelgestelde vragen).